eTwinning și activitatea noastră

eTwinning oferă personalului didactic (profesori, directori, bibliotecari etc.) ce activează în şcolile din ţările europene participante o platformă de comunicare, colaborare, demarare proiecte şi schimb de informaţii, pe scurt, un spaţiu în care să simtă că fac parte din cea mai palpitantă comunitate educaţională din Europa.

eTwinning promovează colaborarea şcolară în Europa prin intermediul tehnologiilor comunicării şi informaţiei (TIC), oferind asistenţă, instrumente de lucru şi servicii şcolilor. De asemenea, eTwinning oferă profesorilor oportunităţi de dezvoltare profesională continuă, online şi gratuită.

Lansat în 2005 drept componenta fundamentală a programului eLearning al Comisiei Europene, eTwinning a devenit parte integrantă a Erasmus+, Programul UE pentru Educație, Formare, Tineret și Sport, din 2014. Biroul Central de Asistenţă eTwinning este administrat de European Schoolnet, un parteneriat internaţional format din 31 ministere europene ale educaţiei, ce concepe instrumente de învăţare pentru şcolile, cadrele didactice şi elevii din Europa. La nivel naţional, eTwinning beneficiază şi de sprijinul a 38 de birouri naţionale de asistenţă.

eTwinning oferă tuturor membrilor comunităţii o gamă variată de oportunităţi de dezvoltare profesională online, la nivel european. De la eTwinneri experimentaţi la membri noi, oricine are ocazia să progreseze profesional în eTwinning.

Grupurile eTwinning evidențiate

Grupurile eTwinning sunt platforme private care permit eTwinnerilor să discute și să colaboreze pe o temă anume. Obiectivul lor este de a-i ajuta pe utilizatori să facă schimb de practici, să discute pe marginea metodologiilor de predare-învățare și să caute sprijin pentru activitățile de dezvoltare profesională.

Evenimente de formare

Evenimentele de formare sunt cursuri intensive, de scurtă durată, cu o tematică diversă. Activităţile sunt moderate de către un specialist şi includ activităţi practice şi discuţii între cadrele didactice.

Seminarii Online

Seminariile online sunt sesiuni de comunicare în direct, în care aveţi posibilitatea de a învăţa şi discuta cu colegii. Tematica abordată în cadrul seminariilor online vizează pedagogia şi eTwinning, în general. Activităţile sunt moderate de către un specialist şi se desfăşoară într-o limbă europeană de largă circulaţie.

Cursuri Online

Cursurile online eTwinning sunt cursuri de lungă durată, care vizează nevoile comunităţii eTwinning în domeniul moderării online, predării-învăţării şi activităţii ambasadorilor de la nivel naţional şi european

Ateliere de dezvoltare profesională

Atelierele de dezvoltare profesională sunt evenimente de formare faţă în faţă, cu durata de trei zile, pe o temă pedagogică.

Conferinţe tematice

Conferinţele tematice sunt manifestări de informare a publicului-ţintă, cu durata de trei zile. Temele vizează, în general, aspecte pedagogice

Conferinţa anuală

Conferinţa anuală este o manifestare festivă, cu temă paneuropeană, desfăşurată cu participare directă, pe durata a trei zile.

Evenimente online

Anual, sute de seminarii online, discuţii cu experţi şi alte evenimente online sunt organizate în eTwinning Live de profesori.

Colaborarea noastră în cadrul platformei eTwinning a început timid în 2008 prin participarea la diferite evenimente organizate, la seminarii și nu în ultimul rând, prin colaborarea cu parteneri din toate țările în cadrul mai multor proiecte educaţionale pe teme din cele mai variate.

Astfel, pe parcursul celor 10 ani am participat la 92 de  proiecte, la 103 evenimente, la seminarii online, la activitatea diferitelor grupuri, după cum urmează:

https://live.etwinning.net/profile/school/214237

 • Chirvasă Ani-Mihaela: 19 proiecte derulate, participare la 75 de evenimente
 • Bighiu Carmen-Nica: 6 proiecte derulate, participare la 1 eveniment
 • Mihu Carmen-Mihaela: 2 proiecte derulate, participare la 1 eveniment
 • Osoianu Elena Denisa: 4 proiecte derulate, participare la 4 evenimente
 •  Guzgan Gabriela: 21 proiecte derulate, participare la 14 evenimente 
 •  Focşa Mihaela Iuliana: 10 proiecte derulate, participare la 3 evenimente
 • Nacu Roxana: 5 proiecte derulate, participare la 0 evenimente

https://live.etwinning.net/profile/school/32402

 •  Iacob Monica: 4 proiecte derulate, participare la 0 evenimente
 •  Chirilă Nicoleta: 4 proiecte derulate, participare la 0 evenimente
 • Stefănică Geanina: 8 proiecte derulate, participare la 0 evenimente
 •  Păun Lucia: 4 proiecte derulate, participare la 5 evenimente
 • https://live.etwinning.net/profile/school/240152

Pentru activitatea desfăşurată în cadrul proiectelor eTwinning, unii parteneri s-au înscris pentru obţirea certificatului de calitate.

Astfel au fost obţinute două certificate de calitate  ca o recunoaştere a muncii depuse atât de învăţător cât şi de copii pentru proiectele:

Christmas cards around Europe și  Christmas cards from all over Europe

Activitatea noastră continuă şi ne dorim ca prin intermediul acestei platforme să accesăm şi proiecte ERASMUS+ prin care să ne îmbogăţim şi mai mult activitatea profesională, dar să şi experimentăm direct diferite sisteme de învăţământ din ţările europene şi din Turcia.

Prof. Guzgan Gabriela, responsabil pentru proiecte educaţionale europene